
Teknologiaa on pitkään syytetty terveytemme pilaamisesta. Vietämme usein tunteja television ääressä tai pelaamme tietokonepelejä, kun voisimme mennä ulos urheilemaan tai vaikka vain kävelylle ja treenaamaan sitä kautta. Mutta vaikka tekniikka on saattanut syyllistyä siihen, että se on ollut melko passiivista aiemmin, tämä muuttuu yhä enemmän nyt, kun tekniikka vapautuu vanhoista rajoituksistaan. Pienemmät ja tehokkaammat laitteet varmistavat nyt, että voimme kuljettaa teknologiaamme mukanamme myös ollessamme erittäin aktiivisia. Ja tämä luo useita potentiaalisia sovelluksia terveytemme parantamiseen.
Ja yksi parhaista näistä on viimeaikainen “itsemäärittelyn” villitys. Tämä prosessi, joka tunnetaan myös nimellä “itseseuranta” ja “elämän kirjaaminen”, on prosessi, jossa mitataan erilaisia tilastoja, jotka liittyvät kuntoihisi, itsesi kehitykseen ja tavoitteisiisi, ja käytät niitä sitten edistymisen seuraamiseen ja harjoittelun hiomiseen.
Tämä on tällä hetkellä erittäin suosittua ja siitä on tullut trendi, mutta kun on niin monia tapoja mitata itseään, voi olla hankalaa tietää, mistä on paras aloittaa, tai tehdä kaiken päähän. Katsotaanpa tätä tarkoitusta varten, kuinka voit käyttää muutamia fiksuja laitteita ja sovelluksia elämäsi mittaamiseen.
Sovellukset
Sovellusten käyttö on loistava tapa päästä alkuun, sillä sinulla on luultavasti jo matkapuhelin ja saatavilla on paljon erilaisia sovelluksia kaikenlaisiin mittauksiin.
Jos haluat hölkätä, on Endomondo hyvä aloittaa. Tämä seuraa juoksuasi, jotta näet tarkasti, minkä reitin olet kulkenut, kuinka kauan olet juossut, mutta myös keskinopeudesi. Matkan varrella voit löytää itsellesi sopivan vauhdin, ja miellyttävä lisäominaisuus on mahdollisuus kuulla ystäviltä ja perheeltä nauhoitetut viestit, jotka kannustavat sinua reitin ympärillä olevissa kohdissa.
Toinen Endomondon kaltaisen tuotteen hyöty on, että sitä voidaan käyttää myös silloin, kun olet tai vain kävelet.
Kävelystä puheen ollen, askelmittarit ovat myös erittäin suosittuja itseseurannassa, ja niiden avulla voit nähdä kuinka aktiivinen olet ollut koko päivän. Nämä tulevat sovellusmuodossa, vaikka niiden luotettavuus vaihtelee. Yksi nimeltä “Move” on erittäin hyvä.
Aivoharjoittelusovelluksia voitaisiin myös pitää esimerkkinä itsejäljittelystä, mutta tällä kertaa ne keskittyvät mieleen kehon sijaan. Näistä on jälleen lukemattomia hyviä esimerkkejä, mukaan lukien ne, joita voit pelata verkossa ilmaiseksi. Yksi parhaista aivoharjoittelupelityypeistä on “N-Back Test”, josta voi nauttia useissa iteraatioissa selaimen kautta.
Sitten on sovelluksia, joiden avulla voit yksinkertaisesti raportoida erilaisia tilastoja, joihin kuuluvat esimerkiksi mielialaasi tai harjoitusrutiinisi. Tietenkään sinun ei välttämättä tarvitse käyttää itsemäärittävää sovellusta itsemääräämiseen: usein Excel käy hyvin!
Gadgetit
Sitten sinulla on erilaisia vempaimia, jotka ovat olemassa juuri auttamaan sinua mittaamaan erilaisia toimintoja ja tilastoja. Hyvä esimerkki on FitBit, joka on pieni laite, joka voidaan kiinnittää vyöhön. Tämä toimii askelmittarina, mutta sen avulla voit myös tallentaa unesi laatua yön aikana katsomalla kuinka paljon heittelet ja käännät.
Etsitkö jotain vähän enemmän avaruusaikaa? Entä “NeuroSky”, joka on pohjimmiltaan halpa, kaupallinen “EEG” aivojen sähköisen toiminnan mittaamiseen. Voit käyttää tätä nähdäksesi kuinka paljon aivoaaltosi toimivat tiettynä ajankohtana, jotta voit yrittää parantaa kykyäsi keskittyä yhteen asiaan tai rauhoittaa mieltäsi.
Sitten on sykemittarit, verensokerimittarit ja paljon muuta. Valitse ensin yksi, niin saatat vain huomata, että vedät itsesi kvantifioinnin maailmaan!